Miliardarii internetului

0 comentarii

La inceput, a fost Ideea. Au urmat multe ore de lucru in garaj pentru ca ideea sa se transforme in averi de miliarde de dolari. Din simple proiecte pornite intr-o incapere obscura, s-au nascut companii recunoscute mondial, relateaza Forbes.

sergei-brin-larry-page-y-su-invento.jpg34 de inventatori, valoare totala averi de 109.7 miliarde dolari

In noiembrie 2007, o actiune Google era cotata la suma record de 740 dolari, multumita celor doi lideri ai companiei, Sergei Brin si Larry Page.

In urma cu zece ani, cei doi renuntau la scoala in favoarea proiectului care avea sa ii faca miliardari: gigantul motor de cautare Google.

Conform publicatiei Forbes, Sergei are o avere de 18.7 miliarde iar Larry are in conturi 18.6 miliarde dolari.

Pe lista intocmita de publicatia americana se afla si fondatorul site-ului Amazon, Jeffrey Bezos, plasat pe locul al treilea cu o avere de 8,2 miliarde dolari.

In 1999, Marc Benioff era un director executiv bine platit la Oracle (cea mai mare companie de software pentru afaceri din lume). A explicat atunci unui reporter ca ar prefera sa munceasca pentru el insusi decat pentru altcineva. Acum nu numai ca a reusit, dar este el insusi un miliardar, cu ajutorul unei oportunitati neexploatate pana la acea data: afacerile bazate pe relatiile cu clientii.

Solutia gasita de Benioff, Salesforce.com, ofera noi modalitati de a sorta si indexa relatiile cu clientii. Produsul este mai simplu si chiar mai ieftin, furnizat pe internet si ocoleste, desigur, in acest fel, taxele care s-ar fi aplicat instalatiei in sine si intretinerii ei.

In scurt timp de la lansare, portofoliul firmei cuprindea clienti de talie mondiala: Staples, Cisco sau Advanced Micro Devices.

Staples este cel mai mare retailer de produse pentru birou din lume. Compania are vanzari de 27 miliarde dolari si reprezentante in 27 de tari pe glob, inclusiv pe continentul asiatic si in Australia. In iulie 2008, Staples a achizitionat Corporate Express, unul dintre cei mai mari furnizori de produse de birou pentru intreprinderi si institutii.

Conform site-ului www.crystalmind.ro, Cisco (SUA) este lider mondial in domeniul productiei de echipamente de retea, cu o cota de piata ce depaseste 60% si o cifra de afaceri de 25 miliarde dolari in 2005.

Advanced Micro Devices (AMD) este unul dintre marii producatori de microprocesoare, placi de baza si procesoare grafice pentru servere si calculatoare personale.

Forbes a estimat averea lui Benioff la 1,2 miliarde in martie.

Logodnica lui Omidyar (eBay), un colectionar impatimit al ambalajelor de la bomboanele Pez, celebre in SUA pentru forma capacului (un personaj din desene animate), nu putea sa gaseasca un loc de unde sa cumpere sau sa vanda astfel de piese.

De profesie programator, Pierre Omidyar a construit o pagina web numita “eBay” care sa ii confere logodnicei sale o platforma potrivita pentru ceea ce isi dorea.

“eBay a gasit o modalitate prin care sa poata reduce costurile tranzactiilor si a creat o piata de tip low-cost, pe care oamenii nu o putesera utiliza pana in acel moment in scopuri comerciale, spune Andrew Waldeck, partener la firma Innosight, o firma de consultanta specializata in inventii.

Milioane jucarii de plus, precum si cartonase rare cu jucatori de baseball au inceput sa fie scoase la licitatie mai tarziu, transformandu-l pe Omidyar intr-un om extrem de bogat, cu o avere apreciata de revista Forbes la 7.7 miliarde dolari in martie.

Jeffrey Skoll, primul angajat full-time (cu norma intreaga) de la eBay, si totodata primul presedinte al acestui site, avea, in martie, o avere apreciata de Forbes la 3,6 miliarde dolari.

Fostul director executiv de la eBay.com, Meg Whitman, are o avere de 1.3 miliarde dolari.

Profesorul John Sperling a descoperit un public neglijat, concretizat in cei care chiuleau de la cursurile sale. In timp ce preda stiintele umane in statul San Jose, a ajuns la concluzia ca scolile traditionale (si cu un nivel de invatamant ridicat) neglijeau nevoile pe care le simt studentii “mai putin conformisti”. Practic, erau prea putine ore de curs care sa corespunda programului incarcat pe care il au adultii cu slujbe si familie, dar care si-ar fi dorit totusi, sa continue studiile.

In 1976, Sperling a infiintat Universitatea din Phoenix, care este acum o subsidiara pentru Apollo Group.

Prima clasa a avut 8 studenti. In timpul ultimilor 25 de ani, Apollo a anuntat ca a avut 345.000 de studenti care cautau sa obtina licente la institutia sa. Cei mai multi au venit atrasi de internet, unde Apollo tinea cursuri online inca din 1999. Jeff Silber, un analist la BMO Capital Markets, apreciaza ca in jur de 75% dintre studentii Universitatatii Apollo din Phoenix au urmat cursurile online.

Revista americana Forbes apreciaza ca averea lui John Sperling ajungea in martie la 1,7 miliarde dolari. Fiul lui John lucreaza la Apollo si este pe lista alcatuita de Forbes cu miliardari pe internet, avand o avere similara cu cea a parintelui.

Articol de Alexandra Grigore

Sursa: http://www.bloombiz.ro/it-c/miliardarii-internetului

Copyright © Alex Circei - Blogger Theme by BloggerThemes