Steve Ballmer

0 comentarii

Cum sa ne asamblam singuri sistemul

0 comentarii
Haideti sa parcurgem pas cu pas etapele asamblarii unui calculator incepand de la cutiile frumos aranjate pana la prima pornire a sistemului.

In primul rand sa ne asiguram ca avem toate componentele precum si sculele necesare pentru asamblare. Acestea sunt: o surubelnita in cruce (dimensiune medie), o surubelnita dreapta (dimensiune mica-medie) si un cutter. Apoi scoatem cu atentie toate piesele componente din cutii insa fara a le scoate si din pungile antistatice si indepartam cutiile pentru a avea mai mult spatiu de lucru.

Pasul 1. Procesorul si Placa de Baza

Scoatem cu grija placa de baza din punga protectoare si indepartam orice fel de abtipilde care ar putea fi pe aceasta (bineinteles nu si cele pe care sunt notate seriile) si o punem pe masa de lucru. La fel procedam si cu procesorul dar cu ceva mai multa atentie pentru a nu strica pinii acestuia (precizare : modelele de procesoare Intel pe socket 775 nu au pini, acestia aflandu-se pe placa de baza si fiind la fel de fragili). Acum ne indreptam atentia asupra placii de baza si vom incepe montarea procesorului in socket. Primul lucru pe care il facem este sa ridicam parghia de langa socket pentru a-l debloca apoi indentificam coltul procesorului pe care este desenata o sageata micuta si il aliniem cu sageata desenata pe socket-ul placii de baza. Punem incet procesorul pe socket astfel incat pinii sa intre in socket fara a-l forta. Daca acesta nu intra inseamna ca nu a fost aliniat corespunzator si va trebuii sa verificati din nou colturile marcate. Daca totul este in regula procesorul va intra perfect la locul lui si nu ne ramane decat sa coboram parghia despre care v-am spus mai devreme pentru a-l bloca.

Mai ramane montarea coolerului, care se face in functie de modelul de procesor, la modelele Intel pe socket 775 coolerul se pozitioneaza in gaurile special prevazute din placa de baza si apoi se apasa partea superioara a picioruselor pentru a le bloca in pozitia respectiva, incepand cu cele dinspre interior. La modelele AMD socket 754, 939 si AM2 prinderea se face cu o parghie care se agata de soclul montat pe placa de baza (de regula cu manerul de prindere in partea superioara a placii de baza) si apoi se apasa manerul de prindere pana la blocarea lui in pozitie orizontala. Dupa acestea conectam alimentarea coolerului la cel mai apropiat conector cu 3 sau 4 pini (marcat de obicei CPU FAN).

Pasul 2. Montarea in carcasa

Desfacem cu grija panourile laterale ale carcasei si o asezam pe masa de lucru in pozitie orizontala. Daca nu a fost prevazuta cu sursa acum este momentul sa o montam in locul special prevazut cu ajutorul celor 4 suruburi care se pot gasii in kitul de instalare a carcasei.

Ne asiguram ca partea din spate a carcasei (back-panel) unde o sa fie asezata placa de baza nu este obstructionata de o placuta de metal, daca este o indepartam si instalam noul back panel din cutia placii de baza. Acum este timpul sa instalam distantierele pe placa de baza daca acestea nu sunt deja puse, apoi introducem cu grija placa de baza in interiorul carcasei si o asiguram cu ajutorul suruburilor care nu trebuiesc stranse prea tare, doar suficient pentru a nu permite miscarea.

Acum urmeaza partea putin mai complicata si anume conectarea butoanelor si indicatorilor luminosi ai carcasei. Placile de baza au formate diferite la acest pas si cel mai bine ne uitam in cartea tehnica a placii de baza pentru a vedea ordinea exacta a acestora. Pe fiecare conector al carcasei scrie ce anume este (ex. SPEAKER – difuzor intern, PWR BTN- buton pornire, etc.). Foarte mare atentie la carcasele care au conectori USB si FireWire frontali deoarece o conectare defectuasa poate dauna placii de baza si aparatului pe care il veti conectat pe portul acela frontal. Indicatiile specifice placii de baza pe care o aveti le gasiti tot in manualul tehnic mentionat mai sus.

Dupa ce am asigurat placa de baza in carcasa vom putea conecta placile aditionale (placi video, audio, tunere TV, etc.). Acest lucru se face destul de simplu, alegem in ordinea prioritatiilor placa video, verificam cu atentie locul unde va fii pusa si o introducem cu grija in slotul corespunzator (PCI-E x16 sau AGP) dupa ce eliberam in prealabil tablita protectoare de pe spatele carcasei. Odata facuta aceasta operatie asiguram placa video cu un surub in partea de sus pentru a nu permite dislocarea acesteia din slot. La fel procedam si cu orice alte placi aditionale intotdeauna verificand vizual daca placa poate intra in slotul respectiv.

Acum putem monta Hard Disk-ul si unitatea optica. In majoritatea cazurilor unitatea optica se monteaza in lacasele de sus (5,2”) dupa ce in prealabil am inlaturat protectia de plastic a carcasei, iar Hard Disk-ul in partea de jos (3,2”). Ambele componente se asigura cu cel putin cate doua suruburi pe fiecare parte sau, in functie de carcasa, se folosesc clemele de prindere special concepute.

In caz ca va intrebati, nu am uitat de memorie, am preferat sa o lasam mai la urma pentru a facilita montarea restului de componente. Memoria se monteaza foarte usor, intai o aliniem pe slotul pe care dorim sa o instalam si o apasam pentru blocarea in slot, cu mare grija insa, deoarece exista un element de ghidaj pe mijlocul slotului care nu ne permite sa instalam memoriea in sensul incorect. Dupa ce a fost introdusa in slot ne asiguram ca elementele de plastic din capete sunt puse pe pozitia de blocare si nu permit scoaterea accidentala a memoriei.

Pasul 3. Conectarea cablurilor

Cablurile sunt de 4 categorii generale : Cablu de 20 sau 24 pini pentru alimentarea placii de baza, cablu de 4 pini pentru alimentarea procesorului, cabluri pentru alimentare generala si cabluri de alimentare SATA. Pe langa aceste tipuri de cablu mai exista cateva modele pentru alimentarea suplimentara a placii de baza, alimentarea placii video, alimentarea unitatii floppy, etc.

In primul rand conectam cablul de 20 sau 24 pini in slotul corespondent al placii de baza. Cablurile au un mic ghidaj si nu se pot instala decat intr-un singur mod, cel corect. Dupa aceasta conectam cablul de alimentare pentru procesor pe placa de baza si cablurile de alimentare corespunzatoare pentru Hard Disk, unitate optica, floppy, etc. Nu mai avem nevoie decat de cablurile de date ale Hard Disk-ului si unitatii optice care se conecteaza fiecare in slotul specific tipului de conectare (ATA, SATA).

Mai facem o inspecite vizuala a sistemului pentru a fii siguri ca totul este conectat si ventilatoarele nu sunt blocate de cabluri ce trec pe langa ele, apoi putem inchide carcasa.

Pasul 4. Pornirea sistemului

Acum putem conecta sistemul la priza, de preferat o priza cu impamantare, si putem conecta restul cablurilor la calculator. Acestea se conecteaza de regula dupa culoarea fiecarui conector (de ex. mufa placii video - VGA este albastra, la fel ca si conectorul monitorului). Cand ne-am asigurat ca toate mufele sunt bine conectate putem pornii sistemul. Daca totul este in regula pe ecran va incepe derularea normala a sistemului de boot.

Daca la pornire se aud sunete stridente venind dinspre calculator insemana ca ceva nu este in regula si va trebuii sa faceti o inspectie vizuala a componentelor pentru a vedea daca se observa ceva neobisnuit (placi neintroduse in slot, alimentarea procesorului neintrodusa, memoria iesita din locas, coolerul procesorului desprins, etc.).

Spor la asamblat !

Sursa : http://blog.iqmarket.ro/2008/10/cum-sa-ne-asamblam-singuri-sistemul/
Copyright © Alex Circei - Blogger Theme by BloggerThemes