Interviu Alexandru Circei in Antreprenor.Net: Ce poti invata de la magazinele online ale anului 2009

In ciuda crizei, ecommerce-ul romanesc este pe val si una din putinele industrii care continua sa inregistreze cresteri. Cine sunt performerii acestei piete, care sunt etaloanele comertului online bine facut si ce pot invata antreprenorii din experienta lor?La sfarsitul anului 2005, eMag anunta o cifra de afaceri de 10 milioane de euro. Vestea facea ocolul Internetului romanesc in timp record si declansa strigatul de lupta al multor antreprenori care, odata convinsi de potentialul retailului online, au inceput sa caute metode prin care sa-si adjudece o felie din piata.
“Never do an enemy a small injury” spunea in iulie 2006 Dragos Manac pe blogul sau, in articolul intitulat “Let’s kill eMag”. Alexandru Circei, fondatorul LiveMag.ro - cel mai premiat magazin la a patra editie a Galei Premiilor eCommerce, care a luat acasa trofeul pentru cel mai bun start-up, cel mai bun magazin de IT si premiul publicului -, recunoaste ca de aici a pornit ideea sa de a intra in eCommerce.
“LiveMag.ro s-a nascut in urma cu aproximativ trei ani, dupa ce am citit articolul lui Dragos Manac. M-au atras potentialul pietei si cifrele vehiculate in articol insa, dincolo de acestea, a fost in primul rand vorba de o provocare. Am tinut neaparat sa deschid tot un magazin online de IT&C fiindca aceasta era deja una dintre cele mai agomerate piete ale eCommerce-ului si am vrut sa vad daca pot sa imi masor fortele cu aceasta provocare.
Spre deosebire de ceilalti antreprenori, care s-au grabit sa intre in lupta si sa concureze eMag cu ce instrumente aveau la indemana, Circei si-a pregatit vreme de doi ani intrarea in arena. “Primul lucru pe care l-am facut a fost sa studiez piata. Am observat cate probleme avea eMag in acel moment pe partea de client service si de navigabilitate in site (usability) si am fost convins ca eu pot face asta mai bine. Am studiat marile magazine din afara, precum amazon.com, bestbuy.com, buy.com sau dell.com, si doi ani mai tarziu, pe 25 martie 2009, lansam LiveMag.ro.”

Ingredientul fara de care nu ar fi putut castiga
Pentru a avea succes cu un magazin online trebuie sa intelegi perfect comportamentul vizitatorilor si sa le oferi suport pentru a facilita procesul de achizitionare”, crede Circei. De aceea liveMag.ro si-a concentrat eforturile pe minimizarea eforturilor de cumparare si pe oferirea de consultanta si suportul live in site, intermediat prin serviciul de live chat. In plus, membrii echipei sunt prezenti si in retelele sociale din care fac parte consumatorii lor pentru a castiga credibilitate si a fi mereu in contact cu acestia.
“In acest moment clientii sunt foarte atenti la serviciile oferite de un magazin online si de aceea folosim instrumente cum ar fi blogul sau retelele sociale pentru a le oferi informatii in legatura cu noi si pentru a primi feedback care ne ajuta sa ne imbunatatim permanent serviciile.
Tot pentru a imbunatati experienta utilizatorului am inovat si procesul de cumparare si am redus pasii acestuia la un minim de 3 clickuri. ”
Platforma: “Partea de frontend (design & usability) a fost dezvoltata de agentia interactiva Copimaj Interactive - din care face parte si LiveMag.ro - iar la partea de backend am implementat platforma de eCommerce Live2c. Atat Copimaj Interactive cat si Live2c fac parte din Grupul Copimaj. “
Investitii: "Valoarea totala a investitiilor efectuate in magazinul liveMag.ro si platforma de eCommerce Live2 se ridica la peste 150.000 euro."
Ar intra abia acum in eCommerce?
"Desigur, piata de eCommerce din Romania este abia la inceput. Putine magazine online sunt intr-adevar bine puse la punct din toate punctele de vedere si se gandesc la clienti sau la usurinta cu care acestia finalizeaza procesul de comanda.

Valoarea pietei de eCommerce din Marea Britanie in 2008 a fost de 18,5 miliarde de euro, iar in Romania avem o piata in valoare de aproximativ 250 mil de euro, asa ca eCommerce-ul din Romania este abia la inceput. In viitor cea mai mare parte din comertul cu amanuntul va fi online datorita facilitatilor oferite de acest mediu. "

0 comentarii:

Copyright © Alex Circei - Blogger Theme by BloggerThemes