10 calitati ale viitorului Warren Buffett

0 comentarii

lazy_worker_small1.jpg

Daca asa arati cand muncesti, gandeste-te de doua ori inainte sa devii om de afaceri!

Unora dintre noi le place sa fie angajati: sa li se spuna ce sa faca, sa li se plateasca un salariu in fiecare luna, sa nu isi bata capul cu responsabilitatile unui sef.

Altii prefera sa fie independenti, sa isi asume riscuri, dar si meritele reusitei, asa ca investesc intr-o afacere proprie.

Esti sau nu esti om de afaceri?

Iata calitatile pe care ar trebui sa le aiba antreprenorul ideal:

1. Disciplina:
De astazi lucrezi pentru tine. Asta nu inseamna ca poti veni la lucru dupa pranz ca sa pleci acasa doua ore mai tarziu. Trebuie sa iti stabilesti un program strict si sa-l respecti. Multi dintre antreprenorii de succes fie incep ziua de lucru la cantatul cocosilor, fie o termina spre miezul noptii.

2. Optimism: vei avea zile bune, dar vor fi si zile cand clientii te vor suna furiosi, contabila te va anunta ca ai conturile goale, oamenii isi vor da demisia. Treci mai departe! Nu le lua personal si nu petrece toata ziua plangandu-te. Antreprenorii de succes nu-si pierd nici vremea, nici cumpatul.

3. Putina zgarcenie: Ca sa nu ramai falit la doua luni dupa lansarea afacerii sau la prima luna mai dificila trebuie sa stii cand si cum sa strangi cureaua.

Antreprenorii de succes investesc mai intai in afacerea lor si apoi in haine, calatorii, masini. Nu se culca pe-o ureche la primele castiguri ca sa se imprumute apoi la primul obstacol.

Ai castigat mai mult luna asta? Investeste cat e necesar si restul pune-i intr-un cont pentru zile negre.

4. Integritate: Nu se asteapta nimeni de la tine sa fii Zeus in persoana, intotdeauna la timp, mereu cu solutii, pururi disponibil. Cand nu ii poti multumi sau ai dat-o in bara de-a dreptul, recunoaste. S-ar putea sa fie mai ingaduitori decat daca ii minti continuu sau ii ceri secretarei sa le spuna ca esti in vacanta in Venezuela.

Cand esti pe picioarele tale, reputatia e cruciala. Nu ai imaginea unui grup mare in spate, nici un sef care sa iti salveze pielea. Tu esti si grupul, si seful. Orice faci se reflecta asupra firmei tale.

5. Incredere in tine: Care este diferenta intre un om de vanzari increzator, convins ca are cel mai bun produs si gata s-o demonstreze si un altul care nici el nu crede ce zice? Diferenta este in banii pe care ii va avea fiecare dintre cei doi in buzunar la finalul lunii.

Nu-ti fie jena sa iti lauzi produsele si sa-ti faci singur reclama; si companiile fac acelasi lucru, doar ca la un alt nivel.

6. Abilitati de organizare: Cand ai trimis facturile? Cui? Cat ai platit? Cine iti este dator? Cat? Ce profit ai avut luna trecuta? Cat trebuie sa castigi luna aceasta ca sa iti poti plati toate facturile? Ce impozite trebuie sa platesti?

Intotdeauna trebuie sa stii unde iti sunt banii si cum trebuie sa ii folosesti. Sunt banii tai, nu ai unei companii oarecare. Telefoanele in plus, articolele de birotica scumpe, masina care consuma cat un tractor – le platesti din banii tai acum!

7. Motivatia: Nu ajungi nicaieri fara motivatie. Daca te uiti cinci ore pe zi la televizor in loc sa iti bati capul cu firma, sigur nu vei ajunge in topul Forbes al celor mai bogati antreprenori.

Fa cat de mult poti in fiecare zi, nu stii niciodata cum va fi ziua de maine. Cu cat esti mai prompt, cu atat vor fi mai multumiti clientii. Cu cat sunt mai multumiti clientii, cu atat cresc sansele sa duca vorba mai departe si sa iti aduca si altii noi.

8. Flexibilitate: Trebuie sa te adaptezi usor, dar sa fii si strict in anumite privinte: calitatea serviciilor pe care le oferi, programul de lucru, interactiunea cu clientii, tarifele pe care le vei practica. Oricat de insistenti ar fi unii clienti, exista intotdeauna lucruri care se pot negocia si reguli care nu se schimba.

9. Echilibru: Daca esti workaholic si pleci de la lucru ultimul, dar vii mereu primul, vei obosi repede si, cu tine, si afacerea ta. Daca esti prea relaxat, o sa-ti stea si profiturile cum stai si tu – pe loc.

Incearca sa gasesti calea de mijloc si sa gandesti pe termen lung: nu te epuiza astazi ca sa stai la pat maine si poimaine, dar nici nu lasa pe luna viitoare plata salariilor de azi.

10. Abilitati de comunicare: De ce esti cel mai bun? Cum ma poti ajuta? De ce ai preturile asa de mari? Cand clientii iti pun intrebari, nu trebuie sa cazi pe ganduri scarpinandu-te in crestet.

Comunica, argumenteaza, convinge! Pune si tu intrebari, cere feed-back, da telefoane ca sa intrebi clientii daca sunt multumiti.

Deci ai sau nu stofa de om de afaceri? Fii sincer! Daca nu ai, accepta realitatea inainte sa pierzi un sac de bani in afaceri ratate. Daca ai, da-ti demisia si devino independent! Uneori aruncatul cu capul inainte este exact ce-ti trebuie!


Articol Solvabil.ro Toate drepturile rezervate.
Copyright © Alex Circei - Blogger Theme by BloggerThemes